ΝΕΑ

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» για την κυκλική οικονομία των πλαστικών στην Ελλάδα

Το «τρένο της κυκλικής οικονομίας χάνεται» εκτιμά η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία φιλοξένησε σε αφιέρωμα της τις απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του «Σ.Β.Π.Ε.», Δρ. Ηλίας Μάμαλης υποστήριξε ότι: «Το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών. Το πλαστικό δημιουργεί και στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προϊόντα που διευκολύνουν τον τρόπο ζωής. Το δαιμονοποιούμε επειδή το πετάμε. Δεν είναι, όμως, σκουπίδι. Είναι ένα υλικό που έχει αξία. Εκεί χρειάζεται η εκπαίδευση του κόσμου. Για παράδειγμα, πρέπει να γίνει η καλύτερη εκπαίδευση του κόσμου στη σωστή χρήση του μπλε κάδου και να προχωρήσουμε στη δημιουργία του καφέ κάδου για τα κομποστοποιήσημα».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδς, Χρίστος Παπάζογλου ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι: «Η ποιότητα των υλικών από τον μπλε κάδο είναι χαμηλή. Ο Γερμανός θα πλύνει τη συσκευασία πριν την πετάξει. Εμείς πετάμε στους μπλε κάδους σάλτσες, παπούτσια και ψόφια ζώα. Κατά τη γνώμη μου, η βελτίωση των υλικών και ο ανασχεδιασμός των συσκευασιών ώστε να είναι πλήρως ανακυκλώσιμες –όπως ζητάει η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά– είναι κομβικής σημασίας»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δρ. Ηλίας Μάμαλης, εκτιμά ότι η νέα στρατηγική της Ευρώπης για τα πλαστικά (οδηγία για κυκλική οικονομία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση) είναι μία ευκαιρία για τον κλάδο.

«Η προσαρμογή δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να αντικατασταθεί ένα πλαστικό υλικό με κάποιο άλλο, ανακυκλωμένο. Πρέπει να αναπροσαρμοστεί η εφοδιαστική αλυσίδα από την αρχή, από την παραγωγή έως την πώληση. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα το κάνουν ευκολότερα. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη σημαντική έρευνα στον κλάδο μας στον τομέα της ανακύκλωσης, γιατί είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, επενδύσεις και υπομονή».

Στο πλήρες κείμενο της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο, μίλησαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών – μελών του Σ.Β.Π.Ε. , όπως ο πρόεδρος της εταιρείας , «Κ. Κανελλάκης Α.Ε.», Κώστας Κανελλάκης και ο διευθυντής Λειτουργιών της εταιρείας «WATT», Κώστας Βεργανελάκης:

Επικοινωνία

Ecoplast

Λάκκα Παππά
Οινόφυτα Βοιωτίας, ΤΚ 32011

T+30 2262 031141

F+30 2262 031143

Πιστοποιήσεις

iso 9001 2008 certified organization

622x36809 01 1714 57 21certificado iqnet